Voedingsadviezen

WAAROM VOEDINGSADVIEZEN?

“Gezond eten is het beste medicijn” - JE BENT WAT JE VERTEERD

We leven in een multiculturele samenleving. Via de media worden we overspoeld met tips en adviezen over “gezond” eten. De één roept dit, de ander dat. We weten op het laatst niet meer wat nou wel of niet goed voor ons is.

Wie gezond eet, heeft vertrouwen in zichzelf en dat is beter dan eerst ziek te worden en vervolgens te vertrouwen op de geneeskunde. Daarom willen we onze voeding aanpassen naar een gezonde levensstijl. Preventie door middel van gezonde voeding kan de kosten van medische zorg drastisch omlaag brengen. Voeding als geneesmiddel is onze toekomst!

We weten allemaal dat suiker niet goed voor ons is. Maar weten we wel wat wel goed voor ons is? Zoet is immers ook een smaak waar we behoefte aan hebben. Hoe leren we hier gezond mee om te gaan? De aloude “Schijf van Vijf” gaat nog steeds op, maar met de hedendaagse voedingsmiddelen is er meer nodig om het lichaam in balans te brengen.

Wat is gezond nou precies?
Wie bepaalt wat gezond is voor u?
Wie zegt dat een bruine boterham goed voor u is?
Krijgt u geen Calcium meer binnen wanneer u geen melk meer drinkt?
Is het waar dat u geen vetten meer moet eten?
Wie zegt dat vlees niet gezond is?
Met de juiste begeleiding maak ik u weer baas over uw eigen lichaam.
U leert aanvoelen wat goed is, en wat uw eigen lichaam wil.

Een voedingsadvies moet erop gericht zijn om je te motiveren een levensstijl te creëren, niet om in een bepaalde periode een extra inspanning te moeten leveren.

In mijn adviezen werk ik met een “schijf van kleur en geur” die het gemakkelijk maakt uw eetpatroon aan te passen. Daarbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met uw wensen en worden uw leefwijzen en voorkeuren gerespecteerd (vegetarisch, geloof, enz.).

Het aanpassen van het dieet is soms een moeilijke stap. Zeker als daarbij voedingsmiddelen achterwege moeten worden gelaten, om nog maar te zwijgen over het veranderen van de manier van koken. Samen gaan we op zoek naar een positieve aanpak. We denken bijvoorbeeld niet vanuit wat er niet meer mag, maar vanuit de mogelijkheden die wel kunnen.

Gemak is een mythe. Zelf eten bereiden is niet alleen gezonder, het geeft ook een positieve impuls omdat je goed bezig bent voor je lijf.

Iedereen kan het. Gezond eten is voor ieder mens weggelegd en hoeft niet ingewikkeld te zijn.
Maar zoals ieder nieuw proces in het leven, kost ook dit tijd. Daartegenover staat dat éénmaal geleerd, je het nooit meer vergeet.

 

In mijn praktijk heb ik als voedingsdeskundige ook de mogelijkheid tot maken van dagschema's en speciaal aangepaste adviezen.
Denk hier aan bijvoorbeeld tekorten die kan ontstaan bij een beperkte dieet, bijvoorbeeld Vitaminen B bij gluten/tarwe-vrij advies. In mijn advies geef ik dan aan waar jij anders vitaminen B uit kan aanvullen, en hoeveelheden in dagschema's .