Maagzuur

Het probleem van brandend maagzuur komt vaak voor bij mij in de praktijk. Het probleem is meestal dat er een teveel aan maagzuur wordt geproduceerd, ondanks het gebruik van maagzuurremmers (Rennie, Losec, Zantac). Deze middelen bestrijden weliswaar tijdelijk de symptomen, maar zijn beslist geen geneesmiddel in de zin van genezen.

Maagzuur wordt gemaakt in de maag zelf onder invloed van verschillende factoren. Een zenuw (N. Vagus), de aanwezigheid van eiwitten (en vetten) en rek op de maagwand vormen de eerste prikkels tot het maken van maagzuur. Vervolgens kunnen verder in het traject van het maagdarmkanaal een aantal stoffen de maag nog stimuleren. Tevens kunnen stoffen in de voeding (zoals histamine) het maagzuur stimuleren.

Opvallend is echter dat de meeste patiënten niet klagen over maagzuur tijdens of direct na de maaltijd. Meestal treden de klachten twee of drie uur later op, dat wil zeggen op een lege maag.
De maag is ongeveer één tot drie uur bezig met het verteren en het verder transporteren van voedsel, dit is afhankelijk van het soort voedsel. Vaak komen de problemen van het maagzuur op het moment dat het voedsel de maag reeds verlaten heeft. De maag produceert in dit geval dus maagzuur op het verkeerde moment.

Veelal wordt tijdens de vertering in de maag juist te weinig zuur geproduceerd en dat heeft gevolgen voor de vertering van eiwitten, vetten en het onschadelijk maken van bacteriën. Dit belast op zijn beurt weer de dunne darm. Wanneer een stoornis van de maag wordt gevonden, waarbij de maag bij de maaltijd juist te weinig maagzuur produceert, wordt er verder gekeken naar de oorzaak van dit probleem: het slijmvlies, andere organen, de bezenuwing, de ligging, een verzakking van de maag, etc. Wanneer de oorzaak wordt behandeld, zijn de maagzuurremmers niet meer nodig en liggen de maaltijden ook niet meer zo zwaar op de maag.

Met behulp van een SO check kan ik precies bepalen welke tekorten er is. 

Vragen